Ganache

Je cukrářský produkt, který vznikl nešťastnou náhodou. Cukrářský pomocník dostal od svého šéfa za úkol rozpustit čokoládu ve vodní lázni, omylem však čokoládu vysypal do jiného hrnce, kde byla zahřátá smetana. Cukrářský šéf svému pomocníkovi ihned vyčinil mnohými sprostými slovy, z nichž jedno bylo „ganache“ (hlupák). Touto nehodou ovšem vznikl krém, který se stal základem většiny typů pralinek, dortů a dnes i moderních macarons.

Příprava

Klasická příprava Příprava se strojem
Smetanu zahřejeme na požadovanou teplotu (85°C) a rozpustíme čokoládu. x Čokoládu i smetanu vložíme do stroje, vybereme program Ganache a zmáčkneme start.
Může dojít k zahřátí na odlišnou teplotu a čokoláda buď změní skupenství nebo se špatně rozpouští. Postupně mícháme a zchlazujeme. x Když je směs zahřátá, stroj zapípá a cukrář ji přepustí do spodní nádoby, kde se sama zchladí.
Pokud chceme udělat více druhů ganache, vždy necháme jednu v hrnci a použijeme další. x Díky stroji jsme schopni během krátké doby vyrobit několik druhů ganache dle naší potřeby. Při přípravě ve stroji se v momentě zchlazování v dolní nádobě již připravuje další.
Doba přípravy: Přibližně 1,5 – 2hod než se zchladí na pracovní teplotu. x Doba přípravy: celý proces trvá 25 minut.