Historický vývoj výroby zmrzliny
Zmrzlina se vyrábí podle dvou základních systémů.
První systém je výroba pomocí třech strojů.
PASTERIZÁTOR – DOZRÁVAČ – VÝROBNÍK ZMRZLINY
Zmrzlina se nejdříve pasterizovala, poté nechala směs dozrávat 12-24 hodin a nakonec vyráběla ve třetím stroji, který se jmenuje výrobník zmrzliny. S objemem produkce a hlavně přibývajícími cukrárnanami nebo výrobnami se objem výroby zmenšoval. Z původně vyráběných 60 vaniček denně (12 příchutí x 5 van) se cukrárny dostavaly na průměrnou výrobu 20 van denně. Výrobci používali několik pasterizátoru a v káždém pasterizátoru měli trochu jinou základní bázi na výrobu zmrzliny. Tuto bázi po dozrání pouze smíchali s pastou nebo ochucovadlem. Po zamíchání nechali vymrazit ve výrobníku zmrzliny. Později výrobci začali používat pouze jeden pasterizátor a dozrávač. Vzhlede k tomu, že objem výroby neustále klesal, stačil pro výrobu jeden pasterizátor. Jeden pasterizátor = 1 směs. Zmrzlináři začali hledat kompromis, jak ušetřit na investicích do strojů. Začala se vyrábět zmrzlina bez dozrávání směsi. Zmrzlináři ušetřili spoustu času a peněz a na kvalitě zmrzliny se nic nezměnilo. Vznikl však problém, že výrobce není schopný garantovat 100% kvalitu všech zmrzlin, pokud pro výrobu používá pouze jednu bázi. Tato báze má určité množství cukru a tuku, což ovlivňuje výslednou chuť a hlavně konzistenci zmrzliny. Zmrzlináři se rozdělili na dvě skupiny. První skupina vymyslela jiné zdobení ve vitríně. Ve vitrínách se začaly objevovat nové styly zdobení, které měly zabránit roztopení zmrzliny a potlačit další problémy vzniklé nevyváženou recepturou. Ani vzhled tobogánu, problém nevyřešil…
Multistrojovou metodu nahradil Systém TRITTICO – kombinovaný stroj, kde díky jednomu stroji vyrobíte zmrzlinu snadno, rychle a ve vysoké kvalitě. Dnešní průměrná výroba je 12 vaniček denně a to pomocí metody TRITTICO vyrobíme za 2,5 hodiny.
Zakladatel firmy Bravo, p. Genesio Bravo, měl brilantní nápad sjednotit systém výroby více stroji do jednoho jediného a proto se v roce 1974 rodí TRITTICO: výroba na ploše menší než 1m2.
Z čeho se skládá TRITTICO?
Jedinečnost Trittico stroje je v jeho speciální konstrukci. Výrobník se skládá ze dvou samostatných nádob, které jsou spojené mezi sebou, aby mohlo docházet k přechodu směsi. Vše je ovládáno elektronickým displejem. V horní vertikální nádobě (červená na obrázku) se odehrává proces zahřátí na 85˚C. Otevřením škrtícího ventilu produkt přejde do dolní nádoby (modrá na obrázku), kde nastane proces rychlého zmrazení.
Vnitřní přechod mezi dvěma nádobami je patentován a zaručuje maximální hygienu produktům, právě protože eliminuje veškeré vnější poškození při přechodu z jedné do druhé nádoby.
Obrovskou výhodou je samostatnost obou nádob, která jim dovoluje pracovat samostatně: pracovník tedy může ušestřit čas, protože stroj za něj udělá dva různé úkony.
Toto jednoduché vysvětlení použití stroje Trittico však skrývá revoluční řešení pro výrobny řemeslné zmrzliny. Vyrábět za pomoci jednoho stroje místo 3 nebo 4 požadovaných ŠETŘÍ prostor, počáteční investici, spotřebu elektřiny a vody a hlavně čas.