Jak vybrat zmrzlinový stroj

Koupě technologie na výrobu zmrzliny je vysoká investice, a proto je důležité pečlivě zvážit, jaký stroj si vybereme.

Připravili jsme pro vás návod, jak vybrat ideální výrobník zmrzliny pro vaši provozovnu.

Jaký je současný trend? Jeden kombinovaný stroj nebo vícestrojová metoda?

Abychom mohli odpovědět na tuto otázku, musíme se vrátit zpět zhruba o 40 let. V této době v Itálii vznikaly první specializované zmrzlinárny. Tehdy vznikali regionální výrobci zmrzliny, kde denní produkce byla v průměru 500-800 kg (cca 130 vaniček). V tomto velkém objemu bylo zapotřebí používat hned několik pasterizátorů a výrobníků zmrzliny. Zmrzlinový trh se rychle vyvíjel a výrobců zmrzliny začalo přibývat. Postupně se objevovaly první cukrárny, které si začaly vařit vlastní zmrzlinu. Tím se výroba zmrzliny začala postupně rozmělňovat mezi více výrobců.

V této době vycítil příležitost pan Bravo, který se stal vizionářem mezi výrobci zmrzlinových strojů. Pochopil, že výrobní kapacita se bude neustále snižovat a neustále dělit mezi více výrobců. Důležitá přestane být kvantita a výrobci začnou více sázet na kvalitu zmrzliny. Menší provozovny přestanou kupovat zmrzlinu od velkých výrobců a začnou si samy zmrzlinu vyrábět. V té době vymyslel kombinovaný stroj, ve kterém nahoru umístil pasterizátor a dolů výrobník zmrzliny.

Vzniklo Bravo TRITTICO.

Stroj, který se stal ihned terčem kritiky všech konkurenčních výrobců zmrzlinových strojů. To však pana Bravo neodradilo a svůj vynález si nechal dostatečně patentovat. Netrvalo dlouho a všichni konkurenční výrobci začali vyrábět kombinované výrobníky zmrzliny a hrdě hlásili – my máme taky Trittico. Trittico se stalo synonymem pro kombinovaný výrobník. Někteří výrobci se snažili patent obejít jiným umístěním nádob. Místo vertikální a spodní horizontální nádoby vymýšlí obě horizontální nádoby. Místo vnitřního přepouštěcího ventilu, vymýšlí venkovní komplikovaný, nebezpečný a nehygienický přepouštěcí ventil.

Netvralo dlouho a Bravo Trittico se stalo lídrem na trhu. Díky více než 20ti letům náskoku, je nyní Bravo daleko ve vývoji oproti konkurenci.

Dnes konkurence tvrdí, že i jejich stroje vyrábí stejně kvalitní zmrzlinu jako Trittico. Ale Trittico je jen jedno, ostatní je jen kompromis.

Průměrná denní výroba zmrzliny je dnes okolo 12 vaniček. Výroba, která vyrobí 60 litrů zmrzliny denně nepotřebuje zvlášť pasterizátor a zvlášť výrobník zmrzliny. Nevýhodou této metody je jednak vysoká vstupní investice, ale také výsledná kvalita finálního produktu. Někteří výrobci se stále snaží prodávat více strojů raději než jeden kombinovaný, ale vzhledem k vysoké ceně se spíš jedná o vysokou provizi z prodeje strojů než kvalifikovaného prodejce, který vám poradí, ne jen prodá.

Důležité faktory při výběru výrobníku zmrzliny:

  • jednoduchost
  • rychlost
  • kvalita
  • flexibilita
  • hygiena
  • spotřeba vody
  • spotřeba el. energie
  • investice a její návratnost
  • servis
  • náhradní díly
  • reference

# Jednoduchost

Výroba zmrzliny s Bravo Trittico je automatický proces, kde po navážení a nalití směsi do výrobníku začne automatický proces precizní a rychlé pasterizace – zahřátí přesně na  85°C (ne 88°C ani 84°C) . Poté směs přepustíme pomocí vnitřního přepouštěcího ventilu do spodní nádoby a zmáčkneme START. Díky Ionickému systému se o nic nemusíme starat a stroj automaticky vymrazí směs do perfektní konzistence. Díky precizní kontrole a několika patentům se o výrobu zmrzliny více nemusíte starat a Trittico zmrzlinu vyrobí automaticky.

# Rychlost

Díky nezávislosti pasterizátoru na výrobníku zmrzliny se čas na výrobu dělí dvěmi. Zatímco v horní nádobě pasterizuji, ve spodní nádobě již mrazím. Při použití jedné nádoby na pasterizaci a poté výrobu zmrzliny, se čas prodlužuje a dochází k obrovským energetickým ztrátám. Nejprve nádobu musíme zahřát a poté zahřátou nádobu zchlazujeme. Při výrobě další příchutě nádobu znovu zahříváme, atd.

# Kvalita

Zmzlina je produkt, který se skládá z mnoha ingrediencí. Zahřátím a kvalitní pasterizací docílíme jednak výborných hygienických vlastností, ale také dokonalého spojení všech ingrediencí. Kvalitní pasterizace je účinná jen tehdy, jestliže dojde k rychlému zchlazení směsi a tím zamezíme tvorbě bakterií v tzv. „kritické mezi“, to je 30°C – 15°C. Tato mez představuje největší riziko opětovné tvorby bakterií ve směsi. Díky vnitřnímu přepouštěcímu ventilu dojde k nejrychlejšímu zchlazení pasterizované směsi, což velmi ovlivní výslednou kvalitu zmrzliny. Rovněž proces mražení je velmi důležitý. Díky IONICKÉMU systému dochází k rychlému a vždy stejnému vymražení směsi. Díky tomuto revolučnímu systému se ve zmrzlině vytvářejí mikrokrystalky (oproti konkurenčním výrobníkům). Kvůli dokonalé struktuře a dokonalému vysušení zmrzliny je zmrzlina více odolná ve vitríně při defrostu. Zmrzlina má jinou konzistenci a nikdy se zde neobjeví krystalky ledu, které kazí výslednou chuť zmrzliny.

# Flexibilita

Díky kombinovanému stroji si lépe naplánuji výrobu zmrzliny. Umím ovlivnit kvalitu výsledné zmrzliny a mohu pružněji reagovat na poptávku zákazníků. Nemusím pasterizovat 60l směsi kvůli výrobě 3 chybějících vaniček zmrzliny. Nemusím používat někdy zbytečně drahé pasty, ale mohu zmrzlinu vyrobit z přírodních surovin. Například Tiramisu nemusím vyrábět z pasty, ale mohu vytvořit jednoduchý recept, kde použiji mascarpone, žloutky, víno… Nemusím kupovat jogurtovou pastu, ale na výrobu použiji čerstvý jogurt.

# Hygiena

Díky dokonalé pasterizaci a výrobě zmrzliny v uzavřeném okruhu je pravděpodobnost pro vznik závadných produktů minimální. Snadná údržba a sanitace stroje s vnitřním přepouštěcím ventilem je velice rychlá a jednoduchá.

# Spotřeba vody

Spousta zákazníků spotřebu vody podceňovala, ale při dnešní ceně vody se jedná o vysoký náklad. Díky patentovanému kondenzátoru je spotřeba vody u Trittica mnohem nižší než u konkurence.

# Spotřeba energie

I tato vlastnost je velmi důležitá a tyto náklady se promítnou do výsledné ceny produktu.

# Investice do výrobníku zmrzliny a její návratnost

Vzhledem ke klimatickým podmínkám a naší mentalitě, se zmrzlina v chladných měsících neprodává. Jedná se tedy o investici do technologie, která na sebe vydělává průměrně 4-5 měsíců v roce. Zbylé měsíce stroj stojí a nevydělává. Z tohoto důvodu se velmi často zákazník rozhodne pro koupi kombinovaného multifunkčního stroje, který v sezóně vyrábí zmrzlinu a mimo sezónu vyrábí pralinky, nebo stroj používá každý den při výrobě sladkých nebo slaných produktů. Takový stroj se jmenuje Trittico EXECUTIVE EVO. Ikdyž je tento stroj dražší, návratnost do jeho investice je kratší.

# Servis

I Mercedes se může pokazit. Důležitá je dostupnost non-stop servisu a náhradních dílů. Vzhledem k tomu, že Bravo má vlastní výrobní podnik v Bratislavě, dostupnost náhradních dílů je zajištěna velmi rychle. Rovněž jazyková bariéra při řešení složitých problémů je velmi důležitá. Komunikace s výrobcem v mateřském jazyce je naše výhoda.

# Reference

Katalogy a krásné webové stránky někdy vzbuzují dojem, že společnost je lídr na trhu. Důležité je zeptat se, kde se stroje používají a jak jsou zákazníci spokojeni. Někteří podejci vám odříkají texty z katalogu ve 3 jazycích, ale výrobě zmrzliny často vůbec nerozumí. Naší největší referencí jsou ti nejlepší zmrzlináři, kteří stroj používají. Všichni naši prodejci se školí ve vlastní provozovně, kde se učí, jak a z čeho se zmrzlina vyrábí. Prodáváme to, co sami používáme a čemu rozumíme. Rádi vám stroj u nás předvedeme a zvolíme vhodný typ pro váš provoz. Naučíme vás nejen jak se vyrábí zmrzlina, ale také jak se upravuje receptura.